Czasami u kobiet występują pewne zaburzenia równowagi hormonalnej, które negatywnie wpływają na miesiączkowanie. Aby temu zaradzić, możemy wziąć pod uwagę kilka naturalnych środków do regulacji hormonów, które przyniosą nam wymierne efekty.
Figa
Dzięki temu owocowi możemy przyczynić się do uregulowania pracy macicy i objawów menopauzy. Zawiera również dużo błonnika, który jest korzystny dla układu trawiennego. Napar z liści figowych jest idealny dla osób cierpiących na policystyczne jajniki. Jednak figi możemy spożywać w każdej postaci: świeże, w połączeniu z innymi produktami spożywczymi i w postaci smoothie.
Kelp
Kelp to wodorost, który pomaga regulować pracę tarczycy, która produkuje wiele hormonów. Jest podstawową rośliną w przypadku bólu związanego z menstruacją.
Maca
Jest to korzeń pochodzący z Peru, który zawiera białka, błonnik, witaminy i minerały, takie jak żelazo, fosfor i potas. Dzięki swoim właściwościom korzeń ten jest idealnym środkiem regulującym gospodarkę hormonalną, ponieważ łagodzi bóle menstruacyjne i objawy menopauzy. Najbardziej uderzające jest to, że wspomaga płodność, a nawet problemy z pożądaniem seksualnym u obu płci.
Szałwia
Roślina ta jest bardzo znana ze swoich właściwości równoważących gospodarkę hormonalną, ale jej właściwości stymulujące są również uznawane na poziomie seksualnym. Szałwia jest idealna w przypadku nadmiernego miesiączkowania i może być spożywana na wiele sposobów.
Pietruszka
To ciekawe, że coś tak łatwo dostępnego w każdej kuchni ma działanie równoważące gospodarkę hormonalną i korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Sarsaparilla
Jest to tradycyjna roślina lecznicza, ale dziś skupimy się tylko na tych, które mają związek z hormonami. Po pierwsze, od wieków stosowany jest w celu zwiększenia libido. Stymuluje również działanie estrogenów i łagodzi objawy miesiączki. Ponadto napar z sarsaparilli pomaga usunąć ze skóry toksyny, które powodują trądzik.
Nagietek
Ten kwiat reguluje prawie wszystkie niedogodności ginekologiczne np. bolesne i obfite miesiączki. Można go spożywać w postaci kremu lub naparu, a także dodawać jego płatki bezpośrednio do każdej potrawy.